Ljustillverkning är ett roligt och kreativt pyssel som passar både barn och vuxna. Med enkla medel kan man skapa fina ljuslyktor, ljusstakar och vackra ljus att ge bort i present. Här är några förslag på pyssel med ljustillverkning som är enkelt att prova hemma.

Gör ljus av vax

Ett av de enklaste sätten att tillverka ljus på är att använda vax och vekar. Börja med att köpa vaxljusmassa eller vaxflingor, dessa smälter man sedan i en kastrull på spisen. När vaxet smält häller man det försiktigt över vekarna som man placerat i glasburkar eller andra kärl. Låt stelna och dekora med pärlor, glitter eller torkade blommor. Enkelt och fint!

Återvinn gamla ljus

Ett annat bra pysseltips är att återvinna gamla ljusstubbar som man sparat. Smält dem tillsammans med lite ny vaxmassa i en kastrull, häll upp i en form och låt stelna. På så vis får man ett helt nytt stearinljus! Perfekt för den miljömedvetna pysselmakaren.

Gör ljuslyktor av återvunna burkar

Genom att återvinna gamla glasburkar kan man på ett enkelt sätt skapa fina ljuslyktor. Börja med att tvätta och torka burkarna ordentligt. Klipp till vekar så de passar i burkarna. Fyll sedan burkarna till hälften med sand eller ris för att hålla vekarna på plats. Häll över smält vax eller stearin och låt stelna. Dekorera med snören, naturmaterial eller glitter efter tycke och smak. Ett annat kul pysselprojekt är att tillverka egna ljusstakar i trä. Använd träskivor, pinnar eller grenar och borra hål som passar vekarna. Sandpappra och lacka om du vill ha en fin yta. Träljusstakarna blir rustika och vackra med levande ljus i. Perfekt som juldekorationer!

Om du vill testa på lite mer avancerat pyssel kan du forma egna ljushållare i lera. Rulla ut leran till önskad form och skapa ett hål för veken med ett verktyg. Låt torka ordentligt, minst ett dygn. Dekorera med glasyrer och bränn sedan i ugn enligt lerans anvisning. Så får du fina unika ljushållare att sätta ljus i.

Pyssla fram dina egna ljus – kul för hela familjen

Som du märker går det att pyssla med ljustillverkning på många olika sätt. Det är ett roligt och kreativt pyssel för både vuxna och barn. Prova dig fram med olika material och hitta ditt eget uttryck. Och glöm inte bort säkerheten – ha alltid vuxet sällskap vid arbete med öppen eld. Lycka till med pysselprojekten!

Ljustillverkning hemma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *