LED ramp för bilar – FAQ

Det kan vara jobbigt att köra bil i mörker och för att underlätta körningen är det viktigt med bra ljus. Allt fler väljer att montera en LED ramp på sina personbilar och det finns flera fördelar med att göra det. Nedan följer några vanliga frågor och svar om just LED som extraljus på bilar.

Vilka fördelar finna med att välja en LED ramp som extraljus till bilen?

Några av fördelarna med att välja en LED ramp som extraljus till bilen är att dom är energisnåla, effektiva och har en lång livslängd. Dessutom är dom mer eller mindre underhållsfria, till skillnad från andra typer av extraljus. Den stora fördelen är förstås effektiviteten – bilen får ett betydligt bättre ljus, vilket är viktigt vid mörkerkörning. Många ramper har en räckvidd på upp till 600 meter, något som givetvis påverkar säkerheten.

En LED ramp kan även ha fördelar för bilens utseende – många tycker kort och gott att den blir snyggare, sportigare och mer modern.

Vad är viktigt att tänka på vid val av ramp?

En av dom viktigaste sakerna att tänka på vid val av LED ramp är att välja en storlek som passar till bilen – vanligen rekommenderas längder mellan 510 – 575 mm för vanliga personbilar. Annat att fundera på är vilken typ av ljusbild som önskas – om den ska vara lång och smal, bred eller båda delarna.

Sist men inte minst är det såklart bra fundera på vad som önskas rent utseendemässigt. Det finns många olika modeller – till exempel raka eller svängda samt med olika bredder.

Vad behövs vid montering?

Exakt vad som behövs vid montering av en LED ramp beror på modell på både ramp och bil. Om en ramp köps separat behövs följande:

 • Hållare
 • DT-relä
 • Eventuellt låslist till registreringsskylten

Det finns dock färdiga paket att köpa, som då innehåller allt som krävs för att montera rampen.

Hur mycket kostar en ramp?

Priserna på ramper varierar beroende på märke, storlek, kvalitet och andra egenskaper. Det finns billigare varianter för ett par hundra likaväl som dyrare som kostar flera tusen. Den som kör mycket och långt i mörker kanske har behov av att kosta på med en lite dyrare modell medan den som kör mer sällan kan nöja sig med en lite billigare.

Jämför mobilabonnemang innan du tecknar ett nytt

Här i Sverige finns det en hel uppsjö av mobiloperatörer som verkar i vårt avlånga land. Detta betyder att det finns många alternativ att välja bland för dig som vill teckna ett nytt abonnemang för mobiltelefoni. Vi rekommenderar därför att du jämför mobilabonnemang. För när du gör detta kan du sålla agnarna från vetet och välja det alternativ som passar just dig bäst.

Vissa operatörer har nämligen abonnemang som erbjuder lägre priser på samtal medan andra istället erbjuder fri surf eller en större mängd mobildata. Därför lönar det sig att först kika på ditt personliga behov av samtal, sms och surf. Utifrån detta behov kan du sedan göra lite efterforskningar och ta fram ett urval av de mobiloperatörer som tillhandahåller abonnemang vilka matchar ditt behov.

Många konsumenter tycker dock det är svårt att veta var man ska börja när man gör en sådan jämförelse. Därför tipsar vi här nedanför om några kriterier som du kan ha i åtanke när du jämför!

Faktorer att väga in i beslutet när du jämför mobilabonnemang

När du jämför mobilabonnemang i jakten på ett bättre eller billigare alternativ bör du ta hänsyn till vissa saker. Några av de faktorer som många konsumenter viktar tungt i samband med en sådan jämförelse är:

 • Pris. Det går såklart inte att komma ifrån det faktum att priset är en viktig faktor när du ska göra en jämförelse av olika abonnemang för mobiltelefoni. Men utöver själva kostnaden för abonnemanget bör du även ha begreppet prisvärdhet i åtanke. Det är ju inte nödvändigtvis det allra billigaste abonnemanget som är det mest prisvärda.
 • Täckning. Vissa operatörer har helt enkelt en bättre täckning än andra. De stora ägarna av mobilnät i Sverige är bland andra Telia och Tele2. Men det finns också flera mindre aktörer som hyr in sig på deras nät och därför har samma goda täckning som dem.

Innan du tecknar ett visst abonnemang hos en specifik operatör lönar det sig att jämföra de alternativ som erbjuds. Gör därför lite egna efterforskningar och ta gärna hjälp av en jämförelsesajt för att göra detta arbete lite enklare och mindre tidsödande!

Så säljer du ditt guld i Malmö

Ett halsband, en vigselring eller en lite guldtacka? I många hem finns det föremål som kan säljas till uppköpare. Dessa alternativ finns för dig som vill sälja guld i Malmö.

Sök upp butik i Malmö som köper / säljer guld

Det finns ett flertal guld- och smyckesbutiker i Malmö. En del säljer enbart smycken och andra föremål medan andra både köper och säljer dessa. Det enklaste sättet att hitta dessa butiker är att använda exempelvis Google eller Hitta.se.

Ta med dig ditt guld till butiken och få dem värderade på plats. Om du anser att priset är acceptabelt sker försäljningen direkt över disk och pengarna betalas ut direkt. Om du anser att priset är för lågt kan du antingen vänta in ett högre allmänt guldpris eller gå till annan butik i Malmö för att se om du erbjuds ett högre bud.
Butikerna kan erbjuda lite olika pris men skillnaderna är generellt inte speciellt stora i kronor och ören vid försäljning av små föremål. Är det ett större värde kan det däremot vara värdefullt att jämföra. Vad som avgör priset är framförallt:

 • Karat (högre karat ger högre värde)
 • Smycken (kan de sälja vidare det som smycke kan priset bli högre än om guld ska smältas ner)
 • Guldpris på världsmarknaden

Skicka in ditt guld via värdepåse

Alternativ två är att skicka in värdeföremålen via en värdepåse. Detta både för värdering och försäljning. Väljs detta alternativ spelar det inte så stor roll om en butik i Malmö eller i annan stad i Sverige väljs. Det sker på följande sätt:

 • Beställ värdepåse
  Från butikens hemsida kan en gratis värdepåse beställas hem.
 • Fyll med värdeföremål och skicka in
  Påsen fylls med föremålen som ska värderas och skickas sedan med REK in till butiken.
 • Värdering
  Nu kommer butiken att göra en värdering av föremålen och lämna detta som offert till säljaren. Om offerten godkänns kommer betalning ske till anmält bankkonto och köpet kommer alltså att genomföras. Om kunden däremot anser att de får för lite betalt kan värdepåsen skickas tillbaka. I detta fall kan däremot kunden behöva stå för returkostnaden.

Det här är vägar som innebär att försäljning sker till en butik. Fördelen är att det sker en ärlig värdering och att handeln sker på ett säkert sätt. Det går självklart att lägga ut föremålen för försäljning på exempelvis Blocket men då ges inte samma säkerhet för varken köpare eller säljare.

Event och catering

Oavsett om du planerar ett affärsmöte, en intim sammankomst eller en extravagant bal är catering viktigt för att skapa ett perfekt evenemang. Men när det finns så många cateringfirmor i Stockholm, hur vet du vilken som är rätt för ditt evenemang? Vi hjälper dig att ta dig igenom byråkratin och besvara dessa viktiga frågor innan du anlitar en cateringfirma i Stockholm!

Vad är en cateringfirma?

En caterare är den person som ansvarar för att se till att maten och dryckerna är redo för ditt evenemang när du behöver dem. De arbetar ofta med ett team av kockar, stylister och andra specialister, beroende på vilken typ av evenemang du anordnar. Caterare specialiserar sig ofta på vissa typer av evenemang, t.ex. bröllop, födelsedagar, företagsevenemang eller en mängd andra festligheter.

Om du planerar en stor fest där du ska servera en måltid är det en bra idé att anlita ett cateringföretag i Stockholm eftersom det tar mycket tid och kraft att förbereda mat för en stor grupp människor. Om du anordnar en mindre, mer avslappnad tillställning, t.ex. en födelsedagsfest för en liten grupp vänner, kan du förmodligen sköta maten själv.

Varför anlita en cateringfirma?

Caterare har många års erfarenhet och expertis när det gäller att skapa läckra rätter som garanterat kommer att glädja alla grupper. De har också kunskap om särskilda dietkrav, till exempel allergier, och kan tillaga måltider som passar dina behov. Cateringföretag i Stockholm har också tillgång till rätt verktyg och utrustning, t.ex. köksmaskiner och certifieringar för livsmedelshantering som gör att de kan transportera maten och städa efter evenemang. Detta gör det lättare för dem att servera stora grupper av människor utan att hamna på efterkälken när det gäller matberedningen.

Du kan också få tillgång till ett större utbud av menyalternativ och prispunkter om du anlitar ett cateringföretag. Även om det är möjligt att laga vilken typ av mat som helst själv, har cateringföretag ofta tillgång till högkvalitativa ingredienser som kan vara svåra för en hemmakock att hitta. Dessutom har cateringföretag ofta avtal med lokala leverantörer som gör att de kan köpa mat i bulk, vilket kan spara pengar.

Hur hittar man rätt cateringföretag?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du letar efter den perfekta cateringfirman i Stockholm: Ta reda på om cateringföretaget erbjuder menyalternativ för ditt evenemang – Vissa cateringföretag specialiserar sig på en viss typ av evenemang, till exempel bröllop, företagsevenemang, födelsedagar eller andra festligheter. Andra erbjuder ett bredare utbud av alternativ och kan kanske tillgodose dina specifika behov. Ta reda på om cateringföretaget har erfarenhet av din typ av evenemang – Cateringföretag specialiserar sig ofta på en viss typ av evenemang. Så även om de kan ha menyer och alternativ som passar dina behov är det viktigt att se till att de har den erfarenhet som krävs för att genomföra ditt evenemang. Ta reda på om cateringföretaget kan ge bra kundservice – Vissa cateringföretag har ett brett urval av menyalternativ, god mat och konkurrenskraftiga priser. Andra har samma sak. Men det är viktigt att ta reda på hur cateringföretagets team hanterar sig själva när saker och ting inte går som planerat.

Ta reda på om cateringföretaget har resurser för att förbereda ett stort evenemang – Om du planerar ett stort evenemang måste du försäkra dig om att cateringföretaget har de lokaler, verktyg och den utrustning som behövs för att skapa en stor mängd mat till dina gäster. Ta reda på om cateringföretaget kan hålla din budget – Du vill se till att du anlitar ett cateringföretag som kan tillhandahålla utmärkta tjänster och god mat, men med en budget som fungerar för dig. Det kan vara svårt att hitta en cateringfirma som kan uppfylla båda dessa kriterier, men det är värt det när dagen för ditt evenemang kommer. Ta reda på om cateringfirman har en försäkring i händelse av en nödsituation. Du vill anlita ett cateringföretag som är villigt att skydda dig och dina gäster om något går fel. Det är en bra idé att ta reda på vilka typer av försäkringar cateringföretag vanligtvis har, så att du vet att du är täckt om något oväntat händer.

Saker att tänka på innan du anlitar en cateringfirma

Även om det kan verka skrämmande att hitta och anlita den perfekta cateringfirman är det viktigt att ta sig tid och se till att du anlitar rätt person för ditt evenemang. Här är några saker att tänka på när du anlitar en cateringfirma: Vilka typer av mat och dryck kommer din cateringfirma att ha på sin meny? Är de specialiserade på en viss typ av mat eller erbjuder de ett brett utbud av alternativ? Du kan ha specifika preferenser eller krav när det gäller mat och dryck, så se till att dela med dig av dessa till din cateringfirma i förväg.

Cateringpris – Hur mycket kommer din cateringfirma att ta betalt för sina tjänster? Du bör ha en uppfattning om vad du är villig att spendera på ditt evenemang, så att du kan vara säker på att hålla dig till den budgeten.

Cateringtjänst – Hur lång tid tar det för cateringfirman att förbereda och servera dina gäster? Kommer de att ansvara för att skapa den meny som du vill ha? Eller kommer de bara att tillhandahålla drycker och mat och låta dig ta hand om resten?

Vad kostar ett attefallshus som är nyckelfärdigt?

Som villaägare har du förmodligen många frågor om de små byggnader som i folkmun kallas för attefallshus. Några exempel på sådana är vad de kan användas till, vilka regler som gäller för uppförandet av dem samt vad de kostar. Här tänkte vi fokusera på den sista frågan, nämligen vad priset är för ett nyckelfärdigt hus av detta slag.

Innan vi hoppar vidare till att beskriva prisbilden kan det dock vara värt att slå fast en sak: vad dessa byggnader egentligen är. Ett attefallshus är en särskild sorts byggnad som du kan uppföra på din tomt om du har ett hus i en eller två våningar på tomten. Du kan då bygga denna byggnad utan att behöva ansöka om ett bygglov. Den får som mest vara 30 kvadratmeter stor och det finns även fler regler som omgärdar uppförandet av dessa små hus. Fortsätt att läsa för att få mer information om vad de små men ack så användbara husen kostar att bygga!

Så mycket kostar ett nyckelfärdigt attefallshus att bygga

När det kommer till prisbilden för attefallshus är det enklast att räkna utifrån den största möjliga varianten, d.v.s. 30 kvadratmeter. Detta för att ge en rättvisande bild som gör att du enklare kan jämföra priset med andra liknande byggnader. Priset för ett nyckelfärdigt hus av detta slag brukar börja på omkring 500 000 till 600 000 kr om standarden är hög. Därifrån kan priset sedan sträcka sig uppåt mot runt en miljon kronor per hus.

Det finns vissa saker som du bör ta i beaktande när du funderar över priset. Till exempel bör du tänka på att:

 • Nyckelfärdiga attefallare finns tillgängliga i flera olika prisklasser. Du bör därför kika på detaljnivå för att ta reda på hur de olika varianterna skiljer sig åt.
 • Prisbilden blir mer representativ om du går upp lite grann i pris från de billigaste varianterna. Detta då det bygge som du får då blir mer gediget med tåligare material och en övergripande högre standard.
 • I slutändan brukar det löna sig att välja en lite mer kostsam variant. Genom att göra detta får du mycket kvalitet för pengarna och slipper ångra ditt val i efterhand.

Upplev ölprovning i Gamla stan

Lär känna nya smaker och utforska olika ölsorter med hjälp av en skicklig sommelier. Extra spännande blir det med hantverksöl från mikrobryggerier med lokal förankring, som sätter sin egen ton på bryggandet. Med lokala råvaror och egna recept får kreatörerna fram öl som verkligen smakar – allt mellan underjäst ale och klassisk lager. Det är lätt att drömma sig bort, och den vackra miljön är en perfekt fond till en inspirerande ölprovning i Gamla stan.

Så framställs olika ölsorter – i korthet

 • Lager, som kanske är det de flesta först tänker på när man säger öl, får sitt namn från att den är lagrad. Ölet kan bryggas på olika råvaror, som korn, majs eller ris, men alla lagras svalt. Lager är urtypen av öl och har bryggts i urminnes tider, men dominerar fortfarande på marknaden.
 • Ale är till skillnad från lager varmjäst, och har ofta fruktig smak. Den kommer i olika varianter så som APA, IPA och golden ale, och kan vara olika djup i smaken beroende på hur länge den har fått mogna. Även ale bryggs på olika sorters spannmål och smaksätts med humle.
 • Porter, eller stout, är ytterligare en typ av öl, som är toppjäst. Detta är en mycket mörk öltyp med stor smak, som blev populär på 1700-talet för att den hade längre hållbarhet än andra ölsorter. Basen till stout kan vara bl.a. mjölk eller havre, vilket faktiskt gjorde att detta öl förr sågs som hälsokost.

Lär dig mer på ölprovning i Gamla stan

Som med det mesta här i livet blir öl mer spännande ju mer man lär sig om det. Med en föreläsning om öl i ryggsäcken får deltagaren många nya redskap för att själv fortsätta utforska vilka smaker som passar bäst ihop med vilken mat. En välplanerad måltid blir komplett ihop med rätt dryck, och många gånger möts salta, heta och smöriga smaker bra med beska från öl. Till lättare mat brukar ljusare, kanske fruktiga öl gå fint. Precis som med vin finns det också öl som går utmärkt att njuta av som de är, bekvämt sittandes i en solstol eller på ett annat favoritställe.

Exempel på uteprodukter för offentlig miljö

Det är stor skillnad på uteprodukter anpassade för konsumenter och de som är anpassade för offentlig miljö. De som ska stå i offentlig miljö har generellt betydligt större krav på kvalité och hållbarhet. I vissa fall måste även vissa lagar följas. Nedan presenteras några exempel på uteprodukter som används i offentlig miljö.

Söker ni uteprodukter så som papperkorgar, cykelställ och parkmöbler så är Citypro.se rätt företag att kontakta.

Cykelställ

Vid butiker, tågstationer eller skolor? Cykelställ finns nästan överallt i samhället. Detta både för att underlätta för cyklister att kunna låsa fast sin cykel samt för att visa var cyklarna förväntas ställas. Detta inte minst i stadskärnan där felparkerade cyklar till och med kan bli en fara för gångare.

Papperskorgar

Papperskorgar är en av kategorier av uteprodukter som är allra vanligast i samhället. Framförallt är det kommunerna som monterar dessa i stadsdelarna, vid köpcentrum, citykärnan och vid promenadstråk. Ett sätt att underlätta för människor att hålla rent och skapa en trevlig miljö. Generellt gäller att ju mer skräp som ligger på marken desto mer kommer även att slängas där. Där fyller papperskorgarna en viktig funktion.

Parkmöbler

Parkmöbler är allt från bänkar och bord till pallar och rejäla solstolar. När dessa produkter placeras i offentlig miljö krävs att de:

 • Har mycket bra kvalité
  De kommer att slitas betydligt mer än privata utemöbler
 • Är fastlåsta
  Det blir allt vanligare att uteprodukter som är möjliga att förflytta låses fast med en kedja. Detta utifrån att stöldrisken är stor på de dyrare utemöblerna.
 • Inte vikbara

  Till skillnad mot privata utemöbler är det extremt sällan som offentliga parkmöbler är vikbara. En av orsakerna är att de håller bättre om de byggs stabila. En annan kan vara klämrisken

Trädskydd

Inom uteprodukter hittas även en rad olika produkter som kan användas för att skydda träd, buskar, plantage och dammar. Även här finns en viss skillnad mot konsumentprodukterna. När privatpersoner vill skydda träd mot gnagare används generellt plastskydd som lindas kring stammen. I offentlig miljö används däremot ofta stålkonstruktioner.

Grillar

Grillar har blivit allt mer populära att ställa ut i parker, bostadsområden och friluftsområden. Det möjliggör för invånarna att ha med sig matsäck och njuta av en heldag i naturen. Många lekplatser får även en grillplats i anslutning vilket ofta är uppskattat av föräldrarna.

Ytterligare uteprodukter

 • Askkoppar i form av en stolpe
 • Farthinder
 • Pollare
 • Staket
 • Rökkurer
 • Speglar

Onlinelistan kan generera besökare

Det är viktigt att få många besökare till sin sajt, detta vet de allra flesta sajtägare. Men visste du att det också är viktigt att få besökarna att besöka din webbplats fler än en gång? Här förklarar vi varför och hur onlinelistan kan vara till hjälp i denna strävan!

Först bör vi dock klargöra varför det är viktigt med återkommande besökare. Forskning har nämligen gjorts på området och denna visar på vikten med dessa återvändare. Hela 98 procent av de konsumenter som besöker en e-handelssajt gör nämligen inget köp vid sitt första besök. Däremot är det desto fler som handlar vid sitt andra, tredje eller fjärde besök på sajten.

Av denna anledning är det viktigt att inte bara locka till sig en stor mängd nya besökare. Det är minst lika viktigt att få de besökare som faktiskt besöker din sajt att komma tillbaka fler gånger.

Så kan onlinelistan hjälpa dig att få återkommande besökare

Varje år lägger svenska sajtägare ner miljontals kronor på att locka till sig nya besökare. För vissa är vilken trafik som helst betydelsefull. För e-handlare är istället det slutgiltiga målet att konvertera besökare till kunder. Därför är det inte lika intressant hur många besökare som söker sig fram till sajten bara för att snabbt studsa därifrån. Desto mer relevanta är mätpunkter såsom konverteringsgrad och spenderade kronor per besökare.

Onlinelistan.com är en webbplats som listar svenska webbsidor. Du finner sajten på https://onlinelistan.com/ och kan välja att lista din egen e-handelssajt där. Genom att göra detta får du flera fördelar i din strävan att få besökare som besöker din webbplats vid upprepade tillfällen:

 • En listning på sajten kan generera besökare som hittar till din webbplats via listan på onlinelistan.com. En del av dessa besökare kommer förhoppningsvis att besöka din sajt flertalet gånger.
 • Genom att lista din sajt i katalogen kan du i vissa fall även stärka sajtens SEO. Det innebär att listningen indirekt kan leda till ökad trafik till din webbplats.
 • Länkar från andra hemsidor med hög auktoritet kan göra din egen sajt mer trovärdig i Googles ögon.

Ta jobb som läkare och förhandla dig till en bra lön

Det finns många jobb för läkare att välja och vraka bland på dagens arbetsmarknad. Allra flest erbjudanden kan du dock få genom att arbeta som konsult genom ett bemanningsföretag. Bemanningsbolagen erbjuder bra villkor samt konkurrenskraftiga och marknadsmässiga löner. Med det sagt kan du i vissa fall förhandla dig till en än bättre lön med några enkla knep.

Vill du bli en bättre förhandlare och komma till löneförhandlingen med några ess i rockärmen? Läs då vidare så ska vi förklara hur du kan förhandla din lön med ett bemanningsföretag!

Så förhandlar du din lön för ett jobb som läkare

När du förhandlar om din lön för ett jobb som läkare och är anställd hos ett bemanningsbolag bör du förbereda dig på följande sätt:

 • Bestäm dig för var och när du vill jobba.
 • Se till att vara påläst inför förhandlingen.
 • Förbered dig på att kontakta flera bemanningsbolag.
 • Förhandla med dina styrkor som utgångspunkt.

Nedan går vi igenom dessa olika punkter mer i detalj!

Bestäm dig för var och när du vill jobba

Det första du behöver göra är att bestämma dig för var och när du vill jobba. Ju fler regioner och ju längre ut på landsbygden du kan tänka dig att jobba, desto större förhandlingsutrymme får du. Genom att bredda ditt sökfält får du nämligen fler bemanningsbolag som slåss om dig. Det innebär också att du kan räkna med en högre ersättning.

Se till att vara påläst inför förhandlingen

Innan du börjar förhandla om din lön med ett bemanningsbolag för ett jobb som läkare bör du göra din hemläxa. Ta reda på vilka bemanningsföretag som har handlats upp i de regioner där du kan tänka dig att arbeta. Du kan också ta reda på hur mycket pengar bolagen fakturerar regionen för din specifika kompetens. Med denna information i din ägo har du ett ess i rockärmen att spela ut vid förhandlingen.

Förhandla med dina styrkor som utgångspunkt

När det väl är dags att förhandla gäller det förstås att du använder dina styrkor som utgångspunkt. Argumentera för fördelarna med att anställa just dig istället för en annan konsult. Se också till att få ett konkret erbjudande att ta ställning till och fundera sedan om du accepterar erbjudandet.

Hitta bästa mobilabonnemang i Norrland

Pris, surfmängd eller en riktigt bra kundsupport? Nej, i Norrland är det framförallt täckning som är avgörande för vilket abonnemang som ska väljas. Hitta bästa mobilabonnemang i Norrland via följande steg.

Kontrollera täckningskartan
Alla företag som erbjuder mobilabonnemang har så kallade ”täckningskartor” som går att hitta på deras hemsida. Det är en karta över Sverige där täckningen, för just denna operatör, visas. Det sker ofta med en viss skala så som exempelvis Dålig, Bra eller Mycket Bra täckning.

Dessa täckningskartor är däremot teoretiska. Det betyder att täckningen är uträknad utifrån var operatörerna har sina master och hur långt de därmed förväntas nå. Det kan därmed förekomma ”radioskugga” på enskilda platser där alltså inte någon täckning finns.

Kom ihåg att flera operatörer hyr in sig på de större operatörernas nät. Exempelvis använder MyBeat sig av Telenors nät. De hänvisar även till Telenors täckningskarta på sin hemsida.

Täckning för 2G, 3G, 4G
Beroende på vilken telefon som används kommer olika nät att användas. Exempelvis hanterar vissa operatörer inte längre 2G medan många primärt använder 3G men kan, vid behov, förlita sig på 2G.

Bästa mobilabonnemang i Norrland – exempel

I tester där bästa mobilabonnemang i Norrland ska koras är det framförallt tre operatörer som lyfts fram:

 • Telia
 • Telenor
 • Tele2

Telia har under lång tid varit dominerande operatör i stora delar av Norrland men när Telenor och Tele2 börjat samarbeta har täckningen blivit avsevärt bättre.

Stad eller landsbygd

Att ange att en specifik operatör erbjuder bästa mobilabonnemang i Norrland blir däremot felaktigt. Norrland är ett mycket stort landområde. I Gävle, som är Norrlands sydligaste stad, fungerar det exakt lika bra att ha Hallon, Tre eller Telia. Täckningen är god över hela staden för de flesta operatörer. Även i Umeå, Piteå och flera andra stora städer kring kusten är det inte några svårigheter att kunna välja mellan flera olika operatörer. I detta fall är det snarare pris och surfmängd som är avgörande. Med möjlighet att jämföra flera operatörer ges även möjlighet att hitta lägre prisnivåer.

Men ju högre upp i landet man kommer, och framförallt västerut, desto mindre blir utbudet av operatörer som kan ge acceptabel täckning. Det bästa alternativet i Luleå behöver alltså inte vara bästa alternativet 15 mil väster om Luleå.