Ljustillverkning hemma

Ljustillverkning är ett roligt och kreativt pyssel som passar både barn och vuxna. Med enkla medel kan man skapa fina ljuslyktor, ljusstakar och vackra ljus att ge bort i present. Här är några förslag på pyssel med ljustillverkning som är enkelt att prova hemma.

Gör ljus av vax

Ett av de enklaste sätten att tillverka ljus på är att använda vax och vekar. Börja med att köpa vaxljusmassa eller vaxflingor, dessa smälter man sedan i en kastrull på spisen. När vaxet smält häller man det försiktigt över vekarna som man placerat i glasburkar eller andra kärl. Låt stelna och dekora med pärlor, glitter eller torkade blommor. Enkelt och fint!

Återvinn gamla ljus

Ett annat bra pysseltips är att återvinna gamla ljusstubbar som man sparat. Smält dem tillsammans med lite ny vaxmassa i en kastrull, häll upp i en form och låt stelna. På så vis får man ett helt nytt stearinljus! Perfekt för den miljömedvetna pysselmakaren.

Gör ljuslyktor av återvunna burkar

Genom att återvinna gamla glasburkar kan man på ett enkelt sätt skapa fina ljuslyktor. Börja med att tvätta och torka burkarna ordentligt. Klipp till vekar så de passar i burkarna. Fyll sedan burkarna till hälften med sand eller ris för att hålla vekarna på plats. Häll över smält vax eller stearin och låt stelna. Dekorera med snören, naturmaterial eller glitter efter tycke och smak. Ett annat kul pysselprojekt är att tillverka egna ljusstakar i trä. Använd träskivor, pinnar eller grenar och borra hål som passar vekarna. Sandpappra och lacka om du vill ha en fin yta. Träljusstakarna blir rustika och vackra med levande ljus i. Perfekt som juldekorationer!

Om du vill testa på lite mer avancerat pyssel kan du forma egna ljushållare i lera. Rulla ut leran till önskad form och skapa ett hål för veken med ett verktyg. Låt torka ordentligt, minst ett dygn. Dekorera med glasyrer och bränn sedan i ugn enligt lerans anvisning. Så får du fina unika ljushållare att sätta ljus i.

Pyssla fram dina egna ljus – kul för hela familjen

Som du märker går det att pyssla med ljustillverkning på många olika sätt. Det är ett roligt och kreativt pyssel för både vuxna och barn. Prova dig fram med olika material och hitta ditt eget uttryck. Och glöm inte bort säkerheten – ha alltid vuxet sällskap vid arbete med öppen eld. Lycka till med pysselprojekten!

Tips kring att låna 3 000 kr utan UC

Att låna 3 000 kr utan UC är populärt för svenska privatpersoner som söker snabb och smidig finansiering. Denna artikel ger dig en översikt över hur detta fungerar. Dessutom berättar vi vad du bör tänka på och delar med oss av våra bästa tips.

Att låna 3 000 kr utan UC kan vara en flexibel och bra lösning

När du väljer att låna 3 000 kr utan UC kan detta vara fördelaktigt av flera olika skäl. Detta gäller särskilt för dig som vill undvika UC:s kreditupplysningar. Två av de främsta fördelarna är:

 • Diskretionen. Eftersom UC inte används för kreditupplysningen påverkas inte din kreditvärdighet hos dem när du ansöker om ett lån. Detta är också anledningen till att många väljer att ansöka om sådana här lån. De vill helt enkelt hålla alternativen öppna om de planerar att ansöka om ett större lån i framtiden.
 • Snabbheten. Processen för att låna pengar brukar vanligtvis vara mer sömlös och snabb när Upplysningscentralen (UC) inte blandas in i processen.
 • Tillgängligheten. Sist men inte minst är dessa lån tillgängliga för fler personer. Även personer med lägre kreditvärdighet eller med betalningsanmärkningar kan ha större chans att beviljas lån på detta sätt.

Jämför olika erbjudanden när du är i behov av finansiering

När du överväger att ansöka om ett sådant här lån är det viktigt att du jämför olika erbjudanden. Sök efter långivare som erbjuder transparenta villkor och avtal som är lättbegripliga. Var också medveten om hur hög räntan är och vilka eventuella avgifter som kan tillkomma. På så vis kan du med gott samvete ta ett sådant här lån i en nödsituation eller när du behöver snabb finansiering.

Avslutande tankar

Att låna 3 000 kr utan UC kan vara en praktisk lösning för många privatpersoner. Men det är viktigt att du förstår villkoren och vad som gäller kring återbetalning av lånet. Genom att fatta ett välgrundat beslut kan du hantera din ekonomi på ett smart och ansvarsfullt sätt. Och just att vara ansvarsfull och agera smart är naturligtvis viktigt när det kommer till det här med lån och pengar!

Bemanningsföretag för sjuksköterskor

Sjukvården står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning och bemanning. Ett sätt för vårdgivare att möta dessa utmaningar är att anlita bemanningsföretag som erbjuder sjuksköterskor och andra i vårdarbete.

Efterfrågan på sjuksköterskor ökar

Efterfrågan på sjuksköterskor har ökat kraftigt de senaste åren. En åldrande befolkning och ökade vårdbehov innebär att behovet av kvalificerad vårdpersonal blir allt större. Samtidigt råder det brist på sjuksköterskor inom många specialiteter och regioner. Detta skapar utmaningar för vårdgivare som behöver säkerställa en god bemanning dygnet runt, alla dagar i veckan.

Bemanningsföretag erbjuder flexibilitet

Bemanningsföretag som specialiserat sig på sjukvårdspersonal kan erbjuda större flexibilitet än traditionell rekrytering. De har ofta ett stort nätverk av sjuksköterskor som de snabbt kan förmedla vid behov av extra personal eller vid sjukfrånvaro. På så sätt kan vårdgivaren få tillgång till rätt kompetens vid rätt tillfälle.

Möjlighet att täcka upp vid specialistbrist

Inom vissa specialiteter råder det stor brist på sjuksköterskor. Bemanningsföretag kan då hjälpa till att rekrytera specialutbildade sjuksköterskor från andra regioner eller länder för kortare eller längre uppdrag. Detta ger vårdgivaren möjlighet att upprätthålla en god vård även när efterfrågan är som störst.

Kontinuitet och trygghet för patienter

Ett vanligt argument mot inhyrd personal är att det kan påverka kontinuiteten och tryggheten för patienter negativt. Bemanningsföretag som är specialiserade på sjukvård har ofta sjuksköterskor som återkommer till samma uppdrag. På så sätt kan kontinuiteten i vården upprätthållas. En utmaning kan vara att samarbetet mellan fast anställda och inhyrd personal inte alltid fungerar friktionsfritt. Det kan också ta tid att introducera och lära upp nya sjuksköterskor till varje specifik arbetsplats rutiner och system. Bemanningsföretagen har därför en viktig roll i att matcha rätt kompetens och förbereda sina sjuksköterskor inför varje uppdrag. Sammanfattningsvis kan bemanningsföretag för sjuksköterskor vara en del av lösningen för att möta vårdens kompetensutmaningar. Genom ökad flexibilitet och specialistkompetens kan de bidra till att upprätthålla en god och säker vård även i tider av ökat vårdbehov och brist på personal.Ser mer om att jobba på bemanningsföretag som sjuksköterska här.

Förbered dig att betala tillbaka ditt lån med utbetalning via Swish

Att ta ett Swishlån kan vara en smidig lösning. Men det är viktigt att du inte glömmer bort den stundande återbetalningen av lånet. Uteblivna eller försenade betalningar kan leda till ökade kostnader och negativa konsekvenser för din kreditvärdighet. Här kommer några tips om hur du bäst förbereder dig för att betala tillbaka ditt lån med utbetalning via Swish.

8 förberedande åtgärder när du tar ett lån med utbetalning via Swish

Innan du ens börjar tänka på att betala tillbaka ditt Swishlån bör du tänka till. Det är nämligen viktigt att du förstår de fulla ekonomiska skyldigheterna som följer med lånet. Därför bör du:

 • Gå igenom låneavtalet. Läs noga igenom ditt låneavtal och se till att du förstår alla begrepp och villkor. Fokusera på räntor, avgifter och den tidsram inom vilken lånet måste betalas tillbaka.
 • Beräkna den totala kostnaden. Lägg ihop alla kostnader, inklusive räntor och avgifter. Genom att göra detta får du en fullständig bild av den totala kostnaden för ditt lån med utbetalning via Swish.
 • Skapa en budget. Upprätta en budget som inkluderar din inkomst och dina utgifter. Glöm inte att inkludera den månatliga eller veckovisa återbetalningen av ditt Swishlån.
 • Identifiera dina inkomstkällor. Se till att du har en eller flera pålitliga inkomstkällor för att säkerställa att du kan betala tillbaka lånet i tid.
 • Skapa en amorteringsplan. Fundera på om det är möjligt att betala tillbaka lånet tidigare än vad som krävs. En snabbare återbetalning kan minska den totala kostnaden för lånet.
 • Sätt påminnelser. Använd en kalenderapp eller automatiska påminnelser för att säkerställa att du inte missar någon betalning. Försenade betalningar kan leda till högre avgifter och ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet.
 • Buffert och reservplan. Ha gärna en reservplan eller buffert om något oförutsett skulle inträffa. Detta för att säkerställa att du kan sköta dina amorteringar i tid.
 • Kommunicera med långivaren. Tror du att du kan få svårt att göra en specifik återbetalning? Ta då kontakt med din långivare i god tid. Denne kan då få möjlighet att erbjuda dig lösningar såsom att förlänga återbetalningstiden.

Flytt med Möbelkillarna: Säkerhet, Effektivitet och Tillförlitlighet

Flyttprocessen kan kännas överväldigande, särskilt när man står inför uppgiften att förflytta ett helt hushåll från en plats till en annan. Lyckligtvis finns det flyttföretag som inte bara underlättar processen utan även ser till att varje steg sker smidigt. Ett sådant företag är Möbelkillarna.

Vem är Möbelkillarna?

Möbelkillarna är inte bara ett vanligt flyttföretag. De kombinerar erfarenhet med en djup passion för att göra varje flytt så enkel och bekymmersfri som möjligt. Oavsett om det handlar om en enkel möbelflyttning inom staden eller en större flytt över långa avstånd, är teamet redo att hjälpa.

Fullständig service från start till slut

När du anlitar detta företag får du tillgång till en rad tjänster som kan anpassas efter dina specifika behov. Från förpackning och demontering av möbler till transport och återmontering på din nya adress, de hanterar allt.

Modern utrustning och erfarna proffs

Företaget investerar i modern utrustning och fordon för att säkerställa att dina ägodelar hanteras med största omsorg. Dessutom består deras team av erfarna individer som är dedikerade till att ge bästa möjliga service.

Flyttning behöver inte vara en källa till stress eller oro. Med rätt flyttfirma kan det istället vara början på ett spännande nytt kapitel i ditt liv. Och när du väljer Möbelkillarna som din flyttpartner, kan du vara säker på att varje steg i processen kommer att skötas med expertis, omsorg och professionalism.

Planera flytten

I god tid bör man påbörja sin planering och alla förberedelser. Det finns åtskilligt att tänka på när det kommer till en bohagsflytt. Förutom alla prylar och saker man vill få med i flyttlasset, skall även tjänster och abonnemang flyttas. Försäkringar, adressändring, tvpaket, och annat behöver ofta flyttas i god tid för att minimera problem. En bra idé är att sätta upp en flyttkalender där man dag för dag kan bocka av de många göromål som behöver hanteras. I kontant med en flyttfirma kan det finnas olika upplägg och man bör i god tid boka flytten för att kunna flytta just det datum som passar.

När nästa flytt står för dörren, tänk på Möbelkillarna. De är redo att omvandla din flyttupplevelse från överväldigande till problemfri.

Fördelarna med att få lite mer flexibilitet vid lån

Att hantera kassaflödet och den privata ekonomin är ofta en stor utmaning för många svenskar. Än mer så är fallet för de personer i vårt avlånga land vars inkomst fluktuerar mycket mellan olika månader. Detsamma gäller också för de personer som drabbas av oförutsedda utgifter. Dessa bägge kundgrupper kan behöva få lite mer flexibilitet vid lån för att hålla sig flytande.

Traditionella banklån är dock sällan fullt så flexibla som dessa personer skulle önska. Som tur är finns det dock alternativ där ute på marknaden som kan ge dem en välbehövlig livboj när det behövs. Fortsätt att läsa så ska vi berätta om hur kontokrediter kan ge mer flexibilitet vid lån!

3 sätt på vilka kontokrediter kan ge mer flexibilitet vid lån

Vi vill framför allt belysa följande aspekter:

 • Främjar hanteringen av kassaflödet. För personer vars inkomst fluktuerar mycket från en månad till en annan är det en utmaning att hantera kassaflödet. Därför kan dessa personer gynnas av att få lite mer flexibilitet vid lån jämfört med vad ett vanligt banklån kan erbjuda. Till exempel kan dessa personer endast vilja ta ut det belopp som krävs för stunden. På så vis kan de enklare hantera sitt kassaflöde utan att behöva få en stor klumpsumma utbetald av banken när de kanske inte behöver hela det stora beloppet.
 • Räntan betalas endast på det som används. Flexibla lån såsom kontokrediter har även en annan fördel: låntagaren betalar bara ränta på det som används. Detta innebär att personen ifråga inte behöver betala någon ränta på den kredit som de har beviljats såvida de inte använder pengarna. Därmed kan de hålla nere sina räntekostnader under vissa månader genom att inte utnyttja hela sin kredit.
 • Flexibel återbetalningsplan. Det är också värt att poängtera att även återbetalningen vanligtvis är mer flexibel när det kommer till denna typ av lån. Vad vi menar med detta är att det sällan är ett fast belopp som ska betalas tillbaka till långivaren varje månad. Därmed kan låntagaren betala lite extra mycket pengar under de månader då inkomsten är högre och vice versa.

Det är viktigt att du jämför bilförsäkring

Att välja en bilförsäkring kan vara en förvirrande process, men det är ett väldigt viktigt beslut att ta. En bra bilförsäkring skyddar dig och ditt fordon i händelse av en olycka eller skada. Det är därför viktigt att du jämför bilförsäkring innan du tecknar en.

Jämför bilförsäkring – det kan vara till gagn för dig

Här är några tips för att jämföra bilförsäkring och hitta den som passar dig bäst:

 • Ta reda på vilka typer som erbjuds. Innan du kan jämföra fordonsförsäkringar behöver du veta vilka typer av täckning som finns tillgängliga. Det finns vanligtvis tre huvudtyper av täckning: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Trafikförsäkring täcker bara skador som du orsakar på andra människors fordon och egendom. Denna typ av försäkring är dessutom lagstadgad så den kommer du inte heller undan. Halvförsäkring täcker också skador på ditt eget fordon, t.ex. stöld, brand och glasreparation. Helförsäkring är den mest omfattande täckningen och täcker både skador på ditt fordon och andra fordon i händelse av en olycka.
 • Jämför olika försäkringars detaljer och villkor. När du har bestämt vilken typ av försäkring som du behöver, bör du jämföra olika försäkringsbolagens detaljer och villkor. Se till att du förstår vad som täcks av din försäkring, hur mycket du behöver betala i självrisk, och vad som händer om du skadar någon annans fordon eller egendom. Läs igenom försäkringsvillkoren noggrant och ställ frågor om du är osäker på något.
 • Jämför priser. När du har jämfört de olika alternativen och försäkringsvillkoren kan du börja jämföra priser. Detta kan göras genom att använda en jämförelsetjänst online eller genom att kontakta försäkringsbolagen direkt. Se till att du jämför priser för samma typ av täckning och självrisknivå för att få en korrekt jämförelse.
 • Kolla efter rabatter. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för olika faktorer som t.ex. körsträcka, ålder och typ av fordon. Se till att du undersöker alla möjliga rabatter som kan gälla för dig, eftersom det kan göra en stor skillnad i priset på din bilförsäkring.
 • Kolla försäkringsbolagens rykte. Innan du väljer en bilförsäkring är det också viktigt att kolla försäkringsbolagens rykte. Läs recensioner från befintliga kunder och kontrollera försäkringsbolagens betyg och rykte på oberoende webbplatser.

LED ramp för bilar – FAQ

Det kan vara jobbigt att köra bil i mörker och för att underlätta körningen är det viktigt med bra ljus. Allt fler väljer att montera en LED ramp på sina personbilar och det finns flera fördelar med att göra det. Nedan följer några vanliga frågor och svar om just LED som extraljus på bilar.

Vilka fördelar finna med att välja en LED ramp som extraljus till bilen?

Några av fördelarna med att välja en LED ramp som extraljus till bilen är att dom är energisnåla, effektiva och har en lång livslängd. Dessutom är dom mer eller mindre underhållsfria, till skillnad från andra typer av extraljus. Den stora fördelen är förstås effektiviteten – bilen får ett betydligt bättre ljus, vilket är viktigt vid mörkerkörning. Många ramper har en räckvidd på upp till 600 meter, något som givetvis påverkar säkerheten.

En LED ramp kan även ha fördelar för bilens utseende – många tycker kort och gott att den blir snyggare, sportigare och mer modern.

Vad är viktigt att tänka på vid val av ramp?

En av dom viktigaste sakerna att tänka på vid val av LED ramp är att välja en storlek som passar till bilen – vanligen rekommenderas längder mellan 510 – 575 mm för vanliga personbilar. Annat att fundera på är vilken typ av ljusbild som önskas – om den ska vara lång och smal, bred eller båda delarna.

Sist men inte minst är det såklart bra fundera på vad som önskas rent utseendemässigt. Det finns många olika modeller – till exempel raka eller svängda samt med olika bredder.

Vad behövs vid montering?

Exakt vad som behövs vid montering av en LED ramp beror på modell på både ramp och bil. Om en ramp köps separat behövs följande:

 • Hållare
 • DT-relä
 • Eventuellt låslist till registreringsskylten

Det finns dock färdiga paket att köpa, som då innehåller allt som krävs för att montera rampen.

Hur mycket kostar en ramp?

Priserna på ramper varierar beroende på märke, storlek, kvalitet och andra egenskaper. Det finns billigare varianter för ett par hundra likaväl som dyrare som kostar flera tusen. Den som kör mycket och långt i mörker kanske har behov av att kosta på med en lite dyrare modell medan den som kör mer sällan kan nöja sig med en lite billigare.

Jämför mobilabonnemang innan du tecknar ett nytt

Här i Sverige finns det en hel uppsjö av mobiloperatörer som verkar i vårt avlånga land. Detta betyder att det finns många alternativ att välja bland för dig som vill teckna ett nytt abonnemang för mobiltelefoni. Vi rekommenderar därför att du jämför mobilabonnemang. För när du gör detta kan du sålla agnarna från vetet och välja det alternativ som passar just dig bäst.

Vissa operatörer har nämligen abonnemang som erbjuder lägre priser på samtal medan andra istället erbjuder fri surf eller en större mängd mobildata. Därför lönar det sig att först kika på ditt personliga behov av samtal, sms och surf. Utifrån detta behov kan du sedan göra lite efterforskningar och ta fram ett urval av de mobiloperatörer som tillhandahåller abonnemang vilka matchar ditt behov.

Många konsumenter tycker dock det är svårt att veta var man ska börja när man gör en sådan jämförelse. Därför tipsar vi här nedanför om några kriterier som du kan ha i åtanke när du jämför!

Faktorer att väga in i beslutet när du jämför mobilabonnemang

När du jämför mobilabonnemang i jakten på ett bättre eller billigare alternativ bör du ta hänsyn till vissa saker. Några av de faktorer som många konsumenter viktar tungt i samband med en sådan jämförelse är:

 • Pris. Det går såklart inte att komma ifrån det faktum att priset är en viktig faktor när du ska göra en jämförelse av olika abonnemang för mobiltelefoni. Men utöver själva kostnaden för abonnemanget bör du även ha begreppet prisvärdhet i åtanke. Det är ju inte nödvändigtvis det allra billigaste abonnemanget som är det mest prisvärda.
 • Täckning. Vissa operatörer har helt enkelt en bättre täckning än andra. De stora ägarna av mobilnät i Sverige är bland andra Telia och Tele2. Men det finns också flera mindre aktörer som hyr in sig på deras nät och därför har samma goda täckning som dem.

Innan du tecknar ett visst abonnemang hos en specifik operatör lönar det sig att jämföra de alternativ som erbjuds. Gör därför lite egna efterforskningar och ta gärna hjälp av en jämförelsesajt för att göra detta arbete lite enklare och mindre tidsödande!

Så säljer du ditt guld i Malmö

Ett halsband, en vigselring eller en lite guldtacka? I många hem finns det föremål som kan säljas till uppköpare. Dessa alternativ finns för dig som vill sälja guld i Malmö.

Sök upp butik i Malmö som köper / säljer guld

Det finns ett flertal guld- och smyckesbutiker i Malmö. En del säljer enbart smycken och andra föremål medan andra både köper och säljer dessa. Det enklaste sättet att hitta dessa butiker är att använda exempelvis Google eller Hitta.se.

Ta med dig ditt guld till butiken och få dem värderade på plats. Om du anser att priset är acceptabelt sker försäljningen direkt över disk och pengarna betalas ut direkt. Om du anser att priset är för lågt kan du antingen vänta in ett högre allmänt guldpris eller gå till annan butik i Malmö för att se om du erbjuds ett högre bud.
Butikerna kan erbjuda lite olika pris men skillnaderna är generellt inte speciellt stora i kronor och ören vid försäljning av små föremål. Är det ett större värde kan det däremot vara värdefullt att jämföra. Vad som avgör priset är framförallt:

 • Karat (högre karat ger högre värde)
 • Smycken (kan de sälja vidare det som smycke kan priset bli högre än om guld ska smältas ner)
 • Guldpris på världsmarknaden

Skicka in ditt guld via värdepåse

Alternativ två är att skicka in värdeföremålen via en värdepåse. Detta både för värdering och försäljning. Väljs detta alternativ spelar det inte så stor roll om en butik i Malmö eller i annan stad i Sverige väljs. Det sker på följande sätt:

 • Beställ värdepåse
  Från butikens hemsida kan en gratis värdepåse beställas hem.
 • Fyll med värdeföremål och skicka in
  Påsen fylls med föremålen som ska värderas och skickas sedan med REK in till butiken.
 • Värdering
  Nu kommer butiken att göra en värdering av föremålen och lämna detta som offert till säljaren. Om offerten godkänns kommer betalning ske till anmält bankkonto och köpet kommer alltså att genomföras. Om kunden däremot anser att de får för lite betalt kan värdepåsen skickas tillbaka. I detta fall kan däremot kunden behöva stå för returkostnaden.

Det här är vägar som innebär att försäljning sker till en butik. Fördelen är att det sker en ärlig värdering och att handeln sker på ett säkert sätt. Det går självklart att lägga ut föremålen för försäljning på exempelvis Blocket men då ges inte samma säkerhet för varken köpare eller säljare.