Billiga cyklar för olika ändamål

Här tittar vi närmare på olika typer av cyklar. Alla dessa finns tillgängliga som dels billiga cyklar men även som mer avancerade sådana.

En racercykel har smala däck, ett sänkt styre och en ram med låg vikt. Dessa cyklar är utmärkta för cykling på asfalt samt cykling i uppförsbacke, och ger dig som cyklist flera möjliga handpositioner när du cyklar i nedförsbacke eller tar kurvor. Cyklarnas geometri varierar kraftigt – vissa racercyklar har en mer aggressiv geometri medan andra har en mer avslappnad sådan. Endurancecyklar tillhör den senare kategorin och har dessutom bredare däck som tar komforten till en ny nivå. Skivbromsar blir allt vanligare på racercyklar och ger en ökad stoppkraft, men det är förbjudet att använda dessa i vissa tävlingar.

Hybridcykeln påminner i mångt och mycket om en racercykel och har en ram med låg vikt, men ett platt styre som påminner om styret på en mountainbike. Denna typ av cykel är perfekt för dig som vill susa omkring på stadens gator i en upprätt ställning. Vissa hybridcyklar har en ram som i hög utsträckning liknar en racercykels ram, medan andra har dämpning och bredare däck som en mountainbike. Genom att fundera över hur mycket du har tänkt cykla på väg respektive i terräng kan du ta reda på vilken typ av hybridcykel som lämpar sig bäst för just dig.

Billiga cyklar för cykling i terräng

När det gäller billiga cyklar för användning i MTB-spår och annan terräng har du framför allt tre olika valmöjligheter:

Mountainbikes gör sig som bekant bäst i terräng och kan vara heldämpade, ha dämpning bak eller helt sakna dämpning. Däcken är bredare än en racercykels och hjulen finns tillgängliga i storlekarna 26 tum, 27,5 tum samt 29 tum.

Gruscyklar är riktigt avslappnade racercyklar med breda däck, vilket gör att du kan använda dem på vägen eller cykla på grusvägar och genom parker. Denna typ av cykel fungerar i de flesta förhållanden men är inte det allra bästa alternativet i någon typ av terräng.

Cyclocross är en cykel som påminner om en gruscykel men är gjord för att tävla i terräng. Den har bredare däck som är mer redo att möta leran, och det är ingen hemlighet att den gör sig bra i MTB-spåret. Genom att montera smalare däck på cykeln är du redo för cykling på asfalt och har då i princip en racercykel, men en cyclocross är inte riktigt lika enkel att manövrera på mjukt underlag.

Billiga cyklar för olika ändamål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *