Kommunalt eller privat, stort eller litet. För den med funktionsnedsättning eller sjukdom som blivit beviljad särskilda insatser finns mycket att fundera på när man ska välja assistansbolag. När du och dina anhöriga hittat ett assistansbolag som verkar intressant finns några bra saker att se över för att säkert veta att assistansen och insatserna kommer utformas efter dina egna krav och önskemål.

Genomförandeplan för assistansorienterade verksamheter

En genomförandeplan inom assistans är ett skriftligt bestämmande för vilka insatser som behövs och hur dom ska utföras. Det kan handla om matsituationer, hygien, träning och rehabilitering och annat man behöver hjälp med för att få en fungerande vardag. När man ska välja assistansbolag är det alltid viktigt att man själv, tillsammans med företaget, får vara med och ta fram sin personliga plan. Du ska själv ha inflytande att bestämma hur din vardag ska utformas och dina assistenter ska sedan kunna anpassa sig efter det.

Val av personlig assistent

Det är också viktigt för den som är beviljad assistans att själv få vara med att påverka valet kring vilken personal som ska vara dina assistenter. Personkemin är otroligt viktig när man jobbar så nära varandra och det är av största vikt att båda parter känner sig trygga. Får du ingen möjlighet att vara med att anställa personal efter dina önskemål kan det vara en god idé att välja något annat assistansbolag. Vissa krav har man rätt att ställa, som till exempel:

-Om du föredrar män eller kvinnor, eller om det inte spelar någon roll
-Du önskar någon som inte röker
-Du önskar någon som inte har allergi, om du t.ex har hund eller katt
-Du önskar att personen har körkort och kan tänka sig att köra din privata bil till och från olika aktiviteter

När det gäller bilkörning inom assistans finns i regel inga bestämda krav på att en assistent måste köra bil i tjänsten men däremot kan man tillsammans komma överens om det. Är det för dig en viktig del bör du alltså själv kunna vara med att påverka valet så att du kan utforma din vardag som du vill.

Att välja ett assistansbolag är ofta en svår uppgift och det kan vara bra om man har hjälp från någon nära anhörig. Det är viktigt att du får möjlighet att påverka vilka insatser som behövs, hur dom ska utformas, och framförallt av vem dom ska utföras.

Krav att ställa för dig som ska välja assistansbolag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *