Det kan vara jobbigt att köra bil i mörker och för att underlätta körningen är det viktigt med bra ljus. Allt fler väljer att montera en LED ramp på sina personbilar och det finns flera fördelar med att göra det. Nedan följer några vanliga frågor och svar om just LED som extraljus på bilar.

Vilka fördelar finna med att välja en LED ramp som extraljus till bilen?

Några av fördelarna med att välja en LED ramp som extraljus till bilen är att dom är energisnåla, effektiva och har en lång livslängd. Dessutom är dom mer eller mindre underhållsfria, till skillnad från andra typer av extraljus. Den stora fördelen är förstås effektiviteten – bilen får ett betydligt bättre ljus, vilket är viktigt vid mörkerkörning. Många ramper har en räckvidd på upp till 600 meter, något som givetvis påverkar säkerheten.

En LED ramp kan även ha fördelar för bilens utseende – många tycker kort och gott att den blir snyggare, sportigare och mer modern.

Vad är viktigt att tänka på vid val av ramp?

En av dom viktigaste sakerna att tänka på vid val av LED ramp är att välja en storlek som passar till bilen – vanligen rekommenderas längder mellan 510 – 575 mm för vanliga personbilar. Annat att fundera på är vilken typ av ljusbild som önskas – om den ska vara lång och smal, bred eller båda delarna.

Sist men inte minst är det såklart bra fundera på vad som önskas rent utseendemässigt. Det finns många olika modeller – till exempel raka eller svängda samt med olika bredder.

Vad behövs vid montering?

Exakt vad som behövs vid montering av en LED ramp beror på modell på både ramp och bil. Om en ramp köps separat behövs följande:

  • Hållare
  • DT-relä
  • Eventuellt låslist till registreringsskylten

Det finns dock färdiga paket att köpa, som då innehåller allt som krävs för att montera rampen.

Hur mycket kostar en ramp?

Priserna på ramper varierar beroende på märke, storlek, kvalitet och andra egenskaper. Det finns billigare varianter för ett par hundra likaväl som dyrare som kostar flera tusen. Den som kör mycket och långt i mörker kanske har behov av att kosta på med en lite dyrare modell medan den som kör mer sällan kan nöja sig med en lite billigare.

LED ramp för bilar – FAQ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *