Det är alltid bekvämt att anlita en professionell hantverkare när det gäller om- och utbyggnad där hemma. Gillar du att skapa själv och samtidigt hålla kostnaderna nere så kan du satsa på att vara din egen hantverkare. Några tips inför bygget.

Samla information

Ta råd från företag som säljer aggregat och byggmaterial. Det gäller att bygga så att det inte uppstår fuktskador eller att kringliggande ytor exponeras för alltför höga temperaturer. Ventilationen är ett annat kapitel som det är bra att rådfråga fackhandlarna om. Bygger du på rätt sätt bidrar värmen till att fastighetens totala uppvärmning kan kompensera den kostnad som är förknippad med att använda din bastu.

Placering och storlek

Takhöjden måsta vara minst 190 cm där du bygger din bastu, men allra bäst är full takhöjd d v s 220-240cm. Innermåttet bör inte vara högre än 190 cm för att få en effektiv värmekänsla även på den lägsta laven. Värmen stiger ju uppåt i utrymmet. Placera bygget mot en yttervägg, gärna i ett hörn så bidrar den till fastighetens isolering. Bygg inte en alltför trångt och litet. Man bör ha möjligheten att sträcka ut sig och ligga raklång. Om någon av lavarna eller golvytan har en bredd på minst 80-90 cm bred kan din bastu även användas som extra sovplats när du får nattgäster.

Säkerhet

Värmeaggregat och dörr bör alltid placeras på samma vägg. Luftcirkulationen från dörren samarbetar med varmluften från aggregatet och ger ökad värmeeffekt.
Golvet ska vara halkfritt. En trätrall är dekorativ och skön att gå på men är inte alltid så lätt att hålla bastun ren. Det finns andra golvmaterial att välja på.

Omkring bastun

Utanför din bastu är det värdefullt om det går att skapa ett utrymme för relax. Där får du möjlighet att eftersvettas och återfå din normala kroppstemperatur. Se till att det får plats några sköna fåtöljer och ett litet bord för frukt och dryck. Inred relaxdelen med konstgjorda växter och du ökar känslan av avkoppling och återhämtning. Är det möjligt bör det finnas en dusch i närheten, men då krävs kanske en mer omfattande ombyggnation. Närheten till dusch ökar oftast användandet av din bastu. Det är alltför många byggen som står oanvända för att de kringliggande ytorna inte är anpassade till badet som helhet.

Tips när du bygger din egen bastu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *