Pris, surfmängd eller en riktigt bra kundsupport? Nej, i Norrland är det framförallt täckning som är avgörande för vilket abonnemang som ska väljas. Hitta bästa mobilabonnemang i Norrland via följande steg.

Kontrollera täckningskartan
Alla företag som erbjuder mobilabonnemang har så kallade ”täckningskartor” som går att hitta på deras hemsida. Det är en karta över Sverige där täckningen, för just denna operatör, visas. Det sker ofta med en viss skala så som exempelvis Dålig, Bra eller Mycket Bra täckning.

Dessa täckningskartor är däremot teoretiska. Det betyder att täckningen är uträknad utifrån var operatörerna har sina master och hur långt de därmed förväntas nå. Det kan därmed förekomma ”radioskugga” på enskilda platser där alltså inte någon täckning finns.

Kom ihåg att flera operatörer hyr in sig på de större operatörernas nät. Exempelvis använder MyBeat sig av Telenors nät. De hänvisar även till Telenors täckningskarta på sin hemsida.

Täckning för 2G, 3G, 4G
Beroende på vilken telefon som används kommer olika nät att användas. Exempelvis hanterar vissa operatörer inte längre 2G medan många primärt använder 3G men kan, vid behov, förlita sig på 2G.

Bästa mobilabonnemang i Norrland – exempel

I tester där bästa mobilabonnemang i Norrland ska koras är det framförallt tre operatörer som lyfts fram:

  • Telia
  • Telenor
  • Tele2

Telia har under lång tid varit dominerande operatör i stora delar av Norrland men när Telenor och Tele2 börjat samarbeta har täckningen blivit avsevärt bättre.

Stad eller landsbygd

Att ange att en specifik operatör erbjuder bästa mobilabonnemang i Norrland blir däremot felaktigt. Norrland är ett mycket stort landområde. I Gävle, som är Norrlands sydligaste stad, fungerar det exakt lika bra att ha Hallon, Tre eller Telia. Täckningen är god över hela staden för de flesta operatörer. Även i Umeå, Piteå och flera andra stora städer kring kusten är det inte några svårigheter att kunna välja mellan flera olika operatörer. I detta fall är det snarare pris och surfmängd som är avgörande. Med möjlighet att jämföra flera operatörer ges även möjlighet att hitta lägre prisnivåer.

Men ju högre upp i landet man kommer, och framförallt västerut, desto mindre blir utbudet av operatörer som kan ge acceptabel täckning. Det bästa alternativet i Luleå behöver alltså inte vara bästa alternativet 15 mil väster om Luleå.

Hitta bästa mobilabonnemang i Norrland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *