Hjälp att få vid en vårdnadstvist

Känns det som att du och din partner hamnat vid ett vägskäl och att en vårdnadstvist är enda utvägen? Detta kan kännas oerhört jobbigt psykiskt men det kan vara bra att veta att det finns bra hjälp. I många fall kan samtalsterapi räcka för att ni ska förstå varandra och för att kunna lösa era konflikter för barnens bästa. Många klarar av att se bortom sig själva och fokusera enbart på sitt barn för att barnet ska få ha båda sina föräldrar. Men ibland går det naturligtvis inte. Det finns en hel del konflikter och orsaker till varför en vårdnadstvist kan bli enda utvägen, bland annat om det finns med våld i bilden, om någon utnyttjar barnet eller om droger är inblandade.

Kostnader

Om du känner att det är nödvändigt att anlita en jurist för att hjälpa dig med vårdnadstvisten kanske du oroar dig över priset. Visst kan en advokatfirma bli otroligt kostsamt. Men kom ihåg att kolla upp vad som gäller i din hemförsäkring. I många fall täcks vissa delar eller hela den juridiska kostnaden av din egen försäkring. Du kan även vara berättigad till allmän rättshjälp. Hemförsäkringen brukar kunna täcka juridiska kostnader upp till 75 – 80 % av totalkostnaden.

Låt barnen bilda sin egen uppfattning

När man har svåra konflikter med sin före detta partner kan det vara lätt hänt att man svartmålar hen inför barnen. Man vill kanske undermedvetet (eller medvetet) förändra barnets uppfattning. Tänk på att det är viktigt att låta barnet självt få bilda en uppfattning istället för att forma hur hen känner inför din före detta partner. Beroende på barnets ålder kan detta nämligen bara ställa till problem i framtiden. Kanske känner barnet sig förrått av dig eller känner att du ljugit. Om barnet är tillräckligt gammalt kan det även vara bra att låta hen prata med en psykolog. När mamma och pappa bråkar hela tiden kan det kännas oerhört påfrestande. Många barn blir väldigt nedstämda, kan ha svårt att fokusera på skolan och liknande. Då är det bra att kunna hitta en stödperson utanför familjen som hen kan få prata med om det som pågår hemma och i livet.

Här finns en bra sida för ytterligare information kring vårdnadstvister.

Hjälp att få vid en vårdnadstvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *