För att klassas som säkerhetsdörr krävs det att dörren står emot inbrott och brand, men det är skillnad på olika slags dörrar. Det som är gemensamt är att dörren är gjord av stål, men oftast väljer man att lägga på ett träfanér som yta till stålet. I lägenheter idag är dörrarna i regel antingen säkerhetsklass 3 eller 4, där säkerhetsdörr klass 4 är mer beständig. På villor är det inte lika vanligt med säkerhetsklassade dörrar, men när man byter ut en äldre dörr är det allt fler som övergår till en säkrare dörr.
Dessa kriterier ska en säkerhetsdörr av klass 4 uppfylla
- Om en inbrottstjuv angriper dörren så ska den stå emot i minst 30 minuter, varav 10 minuter är aktiv angreppstid, trots att tjuven använder t.ex. yxa, såg eller borrmaskin för att försöka forcera den.
- Dörren ska dessutom stå emot en brand i minst 30 minuter så att lägenheten blir en s k brandcell, som skyddar både från giftig rök, värme och lågor. Vid brand i ett lägenhetshus är det därmed säkrast att stanna i lägenheten, och inte ge sig ut i ett rökfyllt trapphus.
Stäng ute buller och oljud
En säkerhetsdörr kan göra väldigt mycket för boendemiljön; utöver att skydda från faror kan den också effektivt stänga ute irriterande ljud från trapphuset. På så sätt får man en god natts sömn trots att grannen kommer hem sent, eller att brevbäraren lämnar tidningen redan klockan 04. En dörr testas för sin ljudtäthet, och klassas därefter. För en vanlig säkerhetsdörr är 35 dB (vilket motsvarar ljudnivån av ett vanligt samtal) ett gränsvärde för hur mycket dörren ska klara av att stänga ute. En lägenhet med stora öppna ytor eller helt öppen planlösning bör ha en tätare dörr på 40 dB för att minska risken för störande ljud som lätt fortplantar sig. Vill man verkligen att dörren ska stänga ute omvärldens alla ljud finns det säkerhetsdörrar som håller ljud upp till 50 dB utanför, vilket innebär att två personer som ropar åt varandra i trappen inte hörs in i lägenheten.