Lär känna nya smaker och utforska olika ölsorter med hjälp av en skicklig sommelier. Extra spännande blir det med hantverksöl från mikrobryggerier med lokal förankring, som sätter sin egen ton på bryggandet. Med lokala råvaror och egna recept får kreatörerna fram öl som verkligen smakar – allt mellan underjäst ale och klassisk lager. Det är lätt att drömma sig bort, och den vackra miljön är en perfekt fond till en inspirerande ölprovning i Gamla stan.
Så framställs olika ölsorter – i korthet
- Lager, som kanske är det de flesta först tänker på när man säger öl, får sitt namn från att den är lagrad. Ölet kan bryggas på olika råvaror, som korn, majs eller ris, men alla lagras svalt. Lager är urtypen av öl och har bryggts i urminnes tider, men dominerar fortfarande på marknaden.
- Ale är till skillnad från lager varmjäst, och har ofta fruktig smak. Den kommer i olika varianter så som APA, IPA och golden ale, och kan vara olika djup i smaken beroende på hur länge den har fått mogna. Även ale bryggs på olika sorters spannmål och smaksätts med humle.
- Porter, eller stout, är ytterligare en typ av öl, som är toppjäst. Detta är en mycket mörk öltyp med stor smak, som blev populär på 1700-talet för att den hade längre hållbarhet än andra ölsorter. Basen till stout kan vara bl.a. mjölk eller havre, vilket faktiskt gjorde att detta öl förr sågs som hälsokost.
Lär dig mer på ölprovning i Gamla stan
Som med det mesta här i livet blir öl mer spännande ju mer man lär sig om det. Med en föreläsning om öl i ryggsäcken får deltagaren många nya redskap för att själv fortsätta utforska vilka smaker som passar bäst ihop med vilken mat. En välplanerad måltid blir komplett ihop med rätt dryck, och många gånger möts salta, heta och smöriga smaker bra med beska från öl. Till lättare mat brukar ljusare, kanske fruktiga öl gå fint. Precis som med vin finns det också öl som går utmärkt att njuta av som de är, bekvämt sittandes i en solstol eller på ett annat favoritställe.