Allergi mot kvalster

En ganska vanlig allergi är allergi mot kvalster. Kvalster är pyttesmå spindlar som man inte kan se med blotta ögat. De orsakar både allergi och astma. De finns ofta i fuktig varm luft och gillar när det är mörkt. De lever på mjäll och andra hudavlagringar. Om du har allergi mot kvalster ska du se till att ofta byta sängkläder och lakan. Det finns nämligen stora mängder kvalster i våra sängar, vissa forskare menar på att vi över tio tusen kvalster i våra sängar hemma. Drabbas man av en allergi mot kvalster så får man rinnande näsa och kläda i ögonen. 

Goda råd om du drabbats av allergi mot kvalster

Undvik heltäckningsmattor och andra typer av mattor hemma. Det är viktigt att vädra och byta lakan ofta, helst varje vecka. Det finns speciella kvalstersäkra skydd som kan köpa för kuddar och madrasser. Dessa skydd kan man köpa på välsorterade stormarknader och apotek. Man ska helst inte ha luftfuktare hemma om man har allergi mot kvalster eftersom de älskar fuktig luft. Det är också viktigt att ha en god ventilation och att vädra regelbundet om du lider av allergi. Försök att hålla ditt hem dammfritt så gott det går, undvik till exempel prydnadssaker som samlar damm eller gosedjur. 

Allergi mot pollen 

I Sverige är det framförallt lövträd, gräs och gråbo som orsakar allergi mot pollen i Sverige. När det gäller lövträd är det främst björk som orsakar allergi. De blommar på våren och orsakar stora problem för de som har allergi. Gräs blommar under försommaren och ger då besvär för personer med allergi och gråbon blommar senare på sommaren. Det innebär att från tidig vår till sensommaren så har personer med allergi svårigheter med att vistas ute i skog och natur. De som har allergi mot björk löper större risk för att också blir allergiska mot hasselnötter och äpple. 

Allergi mot pälsdjur 

En annan vanlig allergi är den mot pälsdjur. Det finns siffror som visar att så mycket som femton procent av alla svenskar har allergi mot hundar, katter och hästar. Har man allergi mot pälsdjur så är man allergisk året runt. Det finns inga pälsdjur som inte orsakar allergi hos de personer som är överkänsliga så man har sin allergi året runt. Det enda man kan göra är att undvika pälsdjur och helst inte skaffa något djur själv. Ofta blir allergi-besvären värre med åren även om de går att leva med. 

Allergi mot kvalster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *