Balanscyklar lämpar sig som första barncykel

Numera är det svårt att gå någonstans utan att se små barn glida omkring på sina balanscyklar. Detta är en av många anledningar till att föräldrar runt om i landet får sina barn, ofta så unga som 18 månader, att lära sig cykla på en balanscykel. Förutom att det är roligt för barnet att använda denna typ av barncykel, hjälper balanscykeln även honom eller henne att utveckla den motorik som cyklingen kräver. Den bygger dessutom upp självförtroendet och underlättar den kommande övergången till en cykel med pedaler. Här hittar du några goda anledningar till att ge ditt barn en balanscykel som första cykel.

Balanscyklar utvecklar barnets motorik

Detta är ett underskattat men viktigt skäl till att låta barnet använda en balanscykel. Som förälder är du alltid på jakt efter leksaker som kan vara tillräckligt utvecklande för barnet. Balanscyklar är ett av de bästa hjälpmedel som finns för att låta barnet utveckla sin motorik. Att lära sig balansera och styra denna typ av cykel är viktigt för att kunna undvika skador och lägga en grund för den framtida utvecklingen av finmotoriken. Balanscyklar stärker dessutom bålmusklerna och ökar barnets uthållighet.

De underlättar övergången till en cykel med pedaler

De flesta av oss har ett minne av när vi först lärde oss att cykla, och det är inte alltid särskilt goda minnen. När ditt barn ska lära sig cykla, kommer han eller hon sannolikt att trilla av cykeln, kanske slå sig i ansiktet och skrapa armar och ben i asfalten. Det är dock ett känt faktum att barn som börjar med att cykla på balanscyklar får en enklare övergång till en cykel med pedaler, och därmed helt och hållet kan strunta i att använda stödhjul.

Små barn som lär sig att cykla på en balanscykel (ofta i åldern 18 till 24 månader) cyklar inte sällan på en vanlig barncykel med pedaler när de har hunnit fylla 3 år. Balanscykeln är ett utmärkt redskap för att låta barnet bekanta sig med koncept såsom balans och rörelse, samt ger en bra grund att stå på inför nästa utmaning: att lära sig cykla på en barncykel som har pedaler.

Balanscyklar lämpar sig som första barncykel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *