Ett lägenhetslarm skyddar din bostadsrätt

Hemlarm har länge varit vanligast bland villaägare men trenden sprider sig nu även till bostadsrättsinnehavare. En bidragande orsak är att antalet lägenhetsinbrott ökar i hela landet, främst i Stockholmsområdet. I den här texten berättar vi mer om lägenhetslarm.

Förra året rapporterades närmare 23 000 bostadsinbrott i hela landet. 35 procent av dessa skedde i lägenheter, enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Allra flest inbrott sker under årets högtider och helgdagar. Många inbrott har dessutom rapporterats under dagtid när de boende till och med befinner sig i bostaden. Cirka hälften av alla bostadsinbrott sker i storstäder, alltså ställen med många lägenheter. Störst är inbrottsrisken i välbärgade områden. Bor du högre upp i huset och tror att du är säker på grund av det? Det är du inte! Tjuvar som klättrar på fasaden är nämligen en ny inbrottstrend.

Den som blivit utsatt för inbrott vet att det berövar känslan av trygghet i hemmet. Ett sätt att förebygga ett eventuellt intrång i din bostad är att skaffa ett uppkopplat lägenhetslarm speciellt anpassat för lägenheter.

Lägenhetslarm har en avskräckande effekt

Med ett uppkopplat lägenhetslarm kan hjälpen snabbt vara på plats om obehöriga skulle ta sig in i din bostad. Ett lägenhetslarm fungerar precis som ett villalarm och är uppkopplat mot en larmcentral dygnet runt. Många larmleverantörer erbjuder dessutom tjänsten röstenhet som gör att larmoperatören kan kommunicera direkt med dem som befinner sig i bostaden. På så sätt är det möjligt att snabbt sätta in rätt åtgärd vid larm, och även berätta för tjuven att polis är på väg. Ett lägenhetslarm har dessutom en stor avskräckande effekt på tjuven, som ofta hellre väljer en bostad utan larm.

Här nedan har vi en lista på hur du utöver lägenhetslarm kan göra din lägenhet tryggare:

  • Skaffa en säkerhetsdörr med vredkåpa som täcker låset på insidan av dörren.
  • Ha alltid fönster och balkongdörr med lås. Detta är särskilt viktigt för dig som bor på bottenplan.
  • Prata med dina grannar och starta en grannsamverkan. Det har visat sig ha god effekt enligt statistiken över de tio senaste åren.
  • Byt alltid lås innan du flyttar in i en ny bostad. Tidigare ägare kan ha flera nyckelkopior på drift.
  • Se till att dina nycklar inte går att spåra till din bostad.
  • Skaffa ett lägenhetslarm som är uppkopplat direkt mot en larmcentral.
Ett lägenhetslarm skyddar din bostadsrätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *