Filmen Repmånad – eller Hur man gör pojkar av män, är en svensk komedi som hade biopremiär i Sverige 23:e februari 1979. Filmen regisserades av Lasse Åberg och Peter Hald. I rollerna kan man se Lasse Åberg, Janne “Loffe” Carlsson och Ted Åström för att nämna några stycken. Den numera klassikern är faktiskt med i boken Tusen svenska klassiker som utkom år 2009. När filmen kom på biograferna 1979 fick den överlag dålig kritik från filmkritikerna, men biobesökarna tyckte väldigt mycket om den och den sågs av hela 1,5 miljoner besökare.

Filmens handling

Repmånad handlar om den försagde mannen Helge Jonsson som spelas av Lasse Åberg. Helge lever tillsammans med sin väldigt överbeskyddande mamma och har ett udda intresse i sina telefoner. Televerksarbetaren Helge, som tidigare gjort den obligatoriska värnplikten som signalist, blir inkallad till repövning på sitt gamla regemente. Där träffar han också sina gamla lumparkompisar: Lövgren (spelas av Janne “Loffe” Carlsson), Tallroth (spelas av Weiron Holmberg), “Gurkan” Gustafsson (Lennart Skoogh), Öberg (Lasse Haldenberg) samt deras gruppchef Larsson (Ted Åström).

Gruppchefen Börje Larsson tycker det är viktigt att gruppen ska göra bra ifrån sig och försöker få dem att inse detta, medan gruppen istället ser repövningen som en möjlighet till avkoppling och att ha roligt. De fixar öl och sprit varpå övningen kommer i andra hand. Dessutom följer en kvinnlig journalist med på övningen, som även är under täckmantel för att kunna skriva ett reportage till en tidning. Journalisten heter Bea och spelas av Lena-Maria Gårdenäs. Bea blir även sedan förtjust i Helge. Väl ute i fältet blir övningen snabbt till ett kaos när gruppen under övningens sista dag besöker ett stadshotell för att få i sig lite mat och få dansa med kvinnorna på hotellet.

En av de mest klassiska scenerna i filmen är när gruppen ska åka över en bro som de påminns är sprängd av fienden. De behöver alltså åka runt och finna en annan väg. Gruppen tar då sin lastbil, skriver helikopter på den och kör förbi ändå. En klassisk fras är “Krig är krig, vi intar stadshotellet” som Lövgren säger till Tallroth.

Repmånad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *